Tri najznačajnije činjenice koje srećni parovi praktikuju

Dr. sc. Guy Winch, jedan od vodećih svetskih bračnih psihoterapeuta, utvrdio je da se srećni parovi razlikuju od nesrećnih po tri ključne činjenice koje neguju. To su:

 Empatija

Kada smo dugo u nekom odnosu skloni smo već unapred da pretpostavljamo šta druga osoba misli ili oseća. Takvo verovanje, da možemo „čitati misli druge osobe“, pogrešno je i štetno, što odavno pokazuju brojna istraživanja. Empatija je sposobnost razumevanja osećaja i psiholoških doživljaja drugih. Ona znači osetiti kako situacija izgleda iz perspektive druge osobe, kao da smo „u njezinim cipelama“. Empatija je bitna veština u međuljudskim odnosima uopšteno i oni koji je neguju, imaju kvalitetnije odnose s drugim ljudima.

 Emocionalno prihvatanje

Emocionalno prihvatanje je nešto za čim žudi svaki čovek. Svi želimo osećati da smo prihvaćeni, a posebno nam je to važno pred onima pred kojima smo se emocionalno ogolili, otkrili, pokazali. Kad smo uzrujani, ranjeni, ljuti ili frustrirani želimo da druga osoba shvati kako se osećamo, da uhvati smisao našega emocionalnog stanja i pokaže prihvatanje. Prihvatanje emocija druge osobe vrlo je često magična komponenta, koja trenutno smanjuje intenzitet osećaja i olakšava komunikaciju. Empatija i emocionalno prihvaćanje tesno su povezani.

 Ljubaznost i uvažavanje

Parovi u dugotrajnim vezama jako zanemaruju važnost ljubaznosti u komunikaciji i malih gestova uvažavanja prema partneru. Topla poruka, ton kojim se javimo na telefon, priprema omiljenog jela, zagrljaj – sve su to mali dnevni gestovi koje zaboravimo negovati kroz vreme, a koji daju odnosu toplinu i pozitivnost te smanjuju tenzije i stres. Srećni parovi bez iznimke neguju ovu važnu komponentu.

Ovaj unos je objavljen pod Saveti supružnicima. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s