Definiranje dobre kršćanske obitelj na osnovu Biblije

Definiranje dobre kršćanske obitelj na osnovu Biblije


       Ovo je pokušaj da se u najkraćem definira kršćanska obitelj. Iako su mnogi ovdje navedeni principi poznati, njihovo ponavljanje neće umanjiti njihovu vrijednost, već ju samo potvrditi. Dobra kršćanska obitelj je ona koja se uklapa u biblijska načela i ona u kojoj svaki član razumije i ispunjava svoju Bogom danu ulogu. Obitelj nije institucija koju je čovjek dizajnirao. Bog ju je stvorio u korist čovjeka. Osnovnu biblijsku obiteljsku jedinicu čine jedan muškarac i jedna žena – njegova supruga – i njihovo potomstvo ili posvojena djeca. Proširena obitelj može uključivati ​​rodbinu po krvi.

Jedno od glavnih načela obiteljske zajednice jest da uključuje obvezu koju je Bog odredio za vrijeme života članova. Muž i žena dužni su da doživotno ostanu zajedno, bez obzira na trenutni stav naše kulture. Iako se razvod vrlo lako daje u našem društvu, Biblija nam govori da Bog mrzi razvod (Malahija 2,16).
Naravno, prvi uvjet za članove kršćanske obitelji jest da svi budu kršćani, imaju istinski odnos s Isusom Kristom kao svojim Gospodom i Spasiteljem. (Efež. 5, 22–26). daje smjernice za muževe i žene u kršćanskoj obitelji. Od supruga se traži da voli svoju ženu kao što Krist voli crkvu, a žena treba da poštuje svoga muža i voljno se podvrgava njegovom vodstvu u obitelji. Muževljeva voditeljska uloga trebala bi započeti njegovim duhovnim odnosom s Bogom, a zatim nastaviti sa poučavanjem svoje obitelji o biblijskim vrijednostima, uvodeći obitelj u biblijsku istinu. Očevi su upućeni da odgajaju svoju djecu u „Gospodnjoj obuci i pouci“ (Efež. 6 4). Otac je također dužan skrbiti za obitelj. Ako to ne učini, „negira vjeru i gori je od nevjernika“ (1.Timoteju 5,8). Dakle, čovjek koji se ne trudi osigurati svoju obitelj ne može se s pravom nazvati kršćaninom. To ne znači da supruga ne može pružiti podršku obitelji – Izreke 31 pokazuje da pobožna supruga to sigurno može učiniti – ali skrb za obitelji nije prvenstveno njezina odgovornost, to je suprug.
Žena je muškarcu dana s ciljem da mu bude pomoć (Postanak 2,18-20) i roditi djecu. Muž i žena u kršćanskom braku ostaju vjerni jedno drugome cijeli život. Bog iskazuje jednakost vrijednosti njih oboje u tome što su muškarci i žene stvoreni na Božju sliku i stoga su jednako vrijedni u Njegovim očima. To, međutim, ne znači da muškarci i žene imaju identične uloge u životu. Žene su sposobnije njegovati i brinuti se za djecu i mlade, dok su muškarci bolje opremljeni da osiguraju i zaštite obitelj. Dakle, oni su po statusu jednaki, ali svaki ima drugačiju ulogu u kršćanskom braku.
Kršćanski brak, utemeljen s kršćanskom obitelji, slijedi biblijske upute koje se odnose na seksualnost. Seksualnost izražena prema biblijskim standardima lijep je izraz ljubavi i predanosti. Izvan braka ona je grijeh.
Djeca imaju dvije glavne odgovornosti u kršćanskoj obitelji: da poslušaju svoje roditelje i poštuju ih (Efežanima 6,1–3). Pokoravanje roditelja dužnost je djece dok ne dostignu punoljetnost, ali poštovanje roditelja njihova je odgovornost za cijeli život. Bog obećava svoje blagoslove onima koji poštuju roditelje.
U idealnom slučaju, u kršćanskoj obitelji svi članovi obitelji su predani Kristu i njegovoj službi. Kad muž, žena i djeca svi izvršavaju uloge koje im je Bog odredio, u domu vlada mir i harmonija. Ali ako pokušamo imati kršćansku obitelj bez Krista kao glave ili bez pridržavanja biblijskih načela koje nam je Gospod s ljubavlju dao, obitelj će patiti.

Ovaj unos je objavljen pod Porodica. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s