Laži o ljubavi i seksu u koje tinejdžeri lako poveruju

LAŽI O LJUBAVI I SEKSU U KOJE TNEJDŽERI LAKO POVERUJU

Živimo u kulturi koja neprestano govori o ljubavi, požudi, seksu i romantici. Iskreno  rečeno, teško je pobeći od toga. Kada uključite televizor, prošetate trgovačkim centrom ili bacite pogled na reklamni pano, jednostavno kao da vas to napada sa svih strana. Naravno, sama činjenica da je kultura saglasna oko toga, to nije nikakav problem da se to može svugde pojaviti i reklamirati.  

I sama hrišćanska etika na osnovu Biblije se često se bavi i govori o tome, ali iz jedne savim druge perspektive, otkrivajući u tome Božje staranje za čoveka i njegove fiziološke kao i emotivne potrebe.

Problem je u  tome što današnja kultura govori o ljubavi, požudi, seksu, romansi na način kojim se degradira dostojanstvo, svetost i lepota seksualnosti. Za razliku od Svetog pisma, kultura pokreće grešnu i emocionalnu perspektivu koja nas hrani lažima koja oštećuju i izopačuju ovaj prekrasni dar koji nam je Stvoritelj dao. Evo deset dominantnih laži koje nam današnja zapadna kultura nameće kao istinu.

1. Ljubav je požuda.

Slika istinske ljubavi koju nam nameće kultura nije ništa drugo nego jeftini polaroid požude. Pogledajte moderne sit-come (situaciona komedija) ili rom-come, (romantična komedija) i videćete to jasno u prikazima naše kulture spajanja i sveprisutnost seksa pre braka. U takvim komedijama ljubav se ne prikazuje kao postojana, verna i trajna. Ona se tu prikazuje kao sebična, prevrtljiva i potaknuta je samo osećajima.

2. Romantika vječno zadovoljava.

Romantična ljubav je idolizirana kao bog koji donosi najdublje zadovoljstvo. Kultura nas pokušava uveriti da su odnosi ono što nas ispunjava, i da su značajni drugi spasitelji. Ali ljudi su grešni i nisu sposobni zadovoljiti naš nemir zbog smisla, svrhe i prihvatanja. Romantika nema moć spasavanja.

3. Granice su legalističke.

Za naše društvo su  čistota  i  apstinencija  retrogradne, razborite riječi za drevni svet. Mi smo moderni. Mi smo  oslobođeni. To znači da su granice zastarele. Legalizmu nije mjesto u ljubavi. Ipak, ne shvaćaju da su granice zapravo izraz ljubavi. Granice postoje da bi se zaštitili. Niko be bi želeo živeti u državi gde ne postoje zakoni koji ograničavaju huligane, kradljivce, ubice i nasilnike u svom delovanju. Granice postoje kako bi moralna čistota mogla cvetati i napredovati. Granice su za naše dobro.

4. Slijedite svoje srce.

Možda nijedna laž nije toliko raširena ili destruktivna kao ova. Rečeno nam je: ako se osjećaš dobro, učini to. Ako ti se nšto sviđa, uradi to. Reskirajte, rizikujte, živite u sadašnjem trenutku. Sve je slobodno. Sve dok radite što god želite, bit ćete srećni. Stara biblijska mudrost kaže: „Srce je varljivo više od svega drugog. Nepopravljivo je i ko će ga poznati?“ (Jeremija 17,10) Veoma je nisurno upravljati se kako nas srce vodi ili kako nam srce govori.

5. Seks nema posledica.

Možete svoje tijelo i um u potpunosti dati drugoj osobi – i otići kao da se to nikada ništa nije dogodilo. Ovo je suptilna laž protkana kroz mnoge narative kulture (mislim na filmove, emisije, knjige itd.). Ipak, seks je čin koji je Bog stvorio da bi jedan muškarac i jedna žena sudjelovali u svetim granicama zavetnog bračnog odnosa. Dvoje postaju jedno tijelo, fizičkim sjedinjenjem koje predstavlja i ono emocionalno i duhovno. Nasuprot glasinama kulture, seks ima dugoročne posljedice, na emocionalni, duhovni i fizički život.

6. Morate puno izlaziti.

Da bi pronašli „jednog“, društvo očekuje da tinejdžeri hodaju i izlaze i izlaze sve dok ne pronađu onog jednog ili onu jednu. Upoznavanje je ono što radimo. Pritisnuto je na svim nivoima i u različitim prilikama. Postavlja se pitanje, šta je cilj upoznavanja?  Uveren sam da tinejdžerski serijski spojevi nisu put do prave romantike, nego vrlo često staza koja vodi do razočarenja. Upoznavanje i stvaranje većg broja kontakata u malo starijoj životnoj dobi od tinežerstva je mnogo korisnija i plodonosnija.

7. Brak je ideal.

Biti samac to je tužno, kaže kultura. Ako niste u vezi, morate nastojati po svaku cenu biti u vezi s nekim. Svi su oko tebe u vezi, ti si jedini ili jedina sama. I naravno, svi žele biti u braku. To je krajnji vrhunac, trenutak kada ste dostigli životno savršenstvo. Brak je idealiziran i idoliziran, a važnost vremena koje treba provesti kao samac je svedena na minimum. Pošto je brak božanski dizajn, on se onda ne sme svesti samo na privremenu vezu u kojoj ostajemo samo dok nam se sviđa.

8. Roditelji ne bi trebali biti uključeni u vaš ljubavni život.

Tako je odbojno za mlade ljude da ih roditelji pozivaju na odgovornost, razgovaraju s njima o ljubavi i seksu ili postavljaju ograničenja i smernice. Kako je zagušljivo. Baš djetinjasto, kažu mladi. Ipak, to je upravo model koji nam Sveto Pismo daje – da roditelji poučavaju svoje tinejdžere da odrastu i vode zdrave romantične veze. Kultura bi željela da se sramite sudjelovanja roditelja u vašem ljubavnom životu. Bog bi želieo da im za to budete zahvalni.

9. Biblija ne govori o modernoj ljubavi.

Kultura smatra da su biblijske norme i upute u vezi s ljubavlju, seksom i brakom represivne i tiranske. Govoriti o drevnim vezama, jeste u redu, ali to nema mesta u savremenom svetu. Kakav tragičan nedostatak pravog sagledavanja onoga što je smisleno i korisno. Biblija govori o svim područjima života – čak, usuđujem se posebno reći i o ljubavi.

Ako imate Sveto pismo, pročitajte Izreke, Salomonove pjesma, Ruta, 1. i 2. Timoteju, 1. Korinćanima, Efescima. Pročitajte celu Bibliju i pronaći ćete načela i postupke, neuspehe i upute o pobožnoj ljubavi i pravim vezama. Postoje uzvišene moralne norme koje daju dostvojnstvo ljudskom biću i koje vode ka onoj istinskoj sreći.  Ne dopustite da vam kultura govori drugačije.

10. Stvoreni ste da volite (ljude).

To zvuči dobro, zar ne? Da smo stvoreni za slavnu svrhu, da volimo druge?  Verovatno ovo zvuči dobro jer u tome ima neke istine. Bog nas je stvorio s kapacitetom i željom da volimo druge. Ali prvo i najvažnije, stvorio nas je da volimo Njega. Stvoreni smo za Boga, a ne za ljude. Duboko ukorenjena, neprolazna, vječna ljubav za kojom naša srca žude nalazi se samo u Njemu. Ako iskreno i uz veliko poštoavnje volimo Njega, onda će i naša ljubav prema drugima biti prožeta principima i načelma ljubavi koja je On uspostavio.

Bez obzira što kultura govori, sačuvajte svoje dostojanstvo, svoju čast, svoju nevinost, svoje poštenje i svoj pravilan odnos prema Bogu, roditeljima i sebi!

***

Ovaj unos je objavljen pod Roditelji i deca, Uncategorized. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s