Očekivanja, snovi i razočaranja u braku

Nedavno sam na trgu ispred gradske većnice jednoga našeg divnog baroknog grada promatrao dolazak svadbene povorke automobila i dolazak mladenaca na venčanje. Gledao sam njihova ozarena i srećna lica, ali u isto vreme glavom su mi odzvanjale reči jednoga bračnog para koji se upravo razvodio nakon 10 godina »srećnoga i zadovoljnoga« bračnog života. Na moje pitanje o razlozima za razvod braka žena mi je kazala: »Ništa mi se nije ostvarilo što sam od braka očekivala, u njemu i o njemu sanjala!« A muž je na to dodao: »Nemojte misliti da sam i ja bolje prošao!«

Očekivanja i snovi u braku ne ostvaruju se automatski. Nije dovoljno njih imati u sebi, već ih treba izneti u iskrenom dijalogu. O njima je potrebno zajedno razgovarati, s njima se međusobno upoznavati, pogotovo ako se radi o onim snovima i očekivanjima koja nisu u braku zadovoljena i uvažavana. Brak bi trebao biti kreativna radionica u kojoj bi se ostvarivali snovi i očekivanja oba bračna partnera, a ne mesto njihovih obezvređivanja, potiskivanja, negiranja, prikrivanja, zakopavanja i pokopavanja.

Srećni bračni par shvata da jedan od ciljeva braka jeste međusobno pomagati i ostvariti svoje snove. Ukoliko partner ne priznaje važnost podržavanja snova drugog partnera, tada je bračna pat-situacija neizbežna. U braku treba prihvatiti vlastite snove i za njih se boriti. Bračni partneri moraju svoje snove međusobno otkrivati a ne skrivati, za njih se zajedno boriti a ne potiskivati i odbacivati. Brak s potisnutim i negiranim očekivanjima i snovima jednog ili oba bračna partnera sličan je »minskom polju« s neoznačenim skrivenim i zakopanim minama. Nikada ne znamo kada ćemo na koju od njih »nezgodno stati« i izazvati »eksploziju«.

Razvod je često posledica međusobno neprepoznatih i nepriznatih očekivanja i snova bračnih partnera. To ide često tako daleko da se neki razvode ne znajući zašto, »bez razloga«, navodeći jedino da se u braku više ne osjećaju dobro, da ih nešto u njemu koči i blokira, da ne vide više njegov smisao. Iza mnogih takvih nedefinisanih razloga razvoda nalaze se prisutna ali neizgovorena i potisnuta očekivanja jednog ili oba partnera!

Da bi se sačuvao brak i sprečio eventualni razvod, koji je veoma loše rešenje, pogotovo ako je nekvalitetan, treba tokom čitavog braka, a ne samo za vreme faze zaljubljenosti, zajedno sanjariti, očekivati i moguće ostvarivati, a ne svaki za sebe »gutati« svoja očekivanja i snove, razočaran i u sebi patiti. To vodi nužno u traženje njihovih ostvarenja izvan braka i s nekim drugim partnerima, što se onda tumači kao »hemija ljubavi«, uz poznato opravdanje: »Pa, to se svima događa… To svi rade… Ja sam jedino glup-a što to i priznam…!«

 

Ovaj unos je objavljen pod Saveti supružnicima. Zabeležite stalnu vezu.