Ne moraju se rešiti svi bračni problemi

Kao što je velika zabluda misliti da je samo onaj brak dobar u kojemu nema svađa, tako je još veća iluzija verovati da u kvalitetnom braku ne sme biti nikakvih problema. Nema brakova bez povremenih svađa a niti bez rešivih i nerešivih problema. Problem nije u bračnim problemima nego u međusobnim stavovima supružnika i njihovu postupanju sa svojim problemima.

Ako se bračni partneri međusobno uvažavaju i ako su otvoreni prema stavovima drugoga, imaju dobre temelje za rešavanje međusobnih problema. Umesto nastojanja da jedno drugoga uvere u ispravnost samo i isključivo svoga mišljenja i stava uz nasilno rešavanje svih bračnih problema, treba pokazati bračnom partneru da ga se prihvata kao ličnost sa svim slabostima i jakostima, dobrim i lošim stranama. Time će se otvoriti i pokrenuti začarani krug međusobnoga prihvatanja i uvažavanja. Mnogi će bračni problemi samim tim otpasti, a preostali neće više smetati.

Bračni partneri mogu se menjati samo onda, ako se osećaju prihvaćeni takvi kakvi jesu. Ako se jedan ili oboje osećaju kritikovani, nevoljeni i neželjeni, od promene ponašanja i stavova nema ništa. Pojavljuju se odbrana, otpor i protunapad. I rešivi problemi pretvaraju se u nerešive. Na postojeće dolaze sve teži i teži novi problemi. Začarani razvojni krug bračne sreće pretvara se u đavolji krug bračne nesreće i pakla.

Jedno od mogućih rešenja je tada i razvod braka. Prema  iskustvu mnogih bračnih psihoterapeuta, usuđujem se tvrditi da se time najčešće ne prekida taj đavolji krug bračnoga pakla nego se nastavlja, samo sada u drukčijem obliku, ne više samo unutar zidova porodičnog stana ili kuće već i na sudu, ulici, policiji i drugim javnim mestima.    Ne znam šta je gore: nekvalitetan brak ili nekvalitetan razvod???

Za bračne probleme i nekvalitetan razvod važi isto što i za većinu bolesti u medicini: Bolje ih je sprečiti nego ih morati lečiti!!! Najbolja prevencija bračnih problema i loših razvoda je obostrano održavanje kvalitete bračnih odnosa i ljubavi. Neodržavani brak nužno vodi u bračni pakao ili loš razvod. Bračni partneri to ne bi smeli priuštiti niti sebi a još manje svojoj deci. Nisu to zaslužila. Od roditelja očekuju nešto bolje i lepše, pametnije i zrelije, humanije i privlačnije nego što im pružaju svojim nekvalitetnim brakom i još manje kvalitetnim razvodom!

U Svetom pismu postoji savet koji je primenjiv na svaki brak kao i na svaki oblik sukoba u braku i koji otvarara najjednostavniji put do rešavanja sukoba koji se pojavljuju u braku. On glsi:  „A budite jedan drugome blagi, milostivi, prašrajući jedan drugome, kao što je i Bog u Hristu oprostio vama.“ (Efescima poslanica Sv. apostola Pavla, 4, glava, 32 stih) Niko ne gubi ako prašta!

Ovaj unos je objavljen pod Saveti supružnicima. Zabeležite stalnu vezu.