Uvažavajmo jedni druge u braku

U mnogim brakovima dominira uzajamni prezir, vređanje, omalovažavanje, marginaliziranje. Bračni partneri jedno do drugoga malo ili ništa ne drže. Jedno drugog ismejava, vređa, okrivljuje, optužuje. Jedno drugome prebacuju. Jedan u drugome ne nalaze ništa pozitivno i lepo.

Brak bez međusobnog uvažavanja je ugrožen, dolazi u teškoće i takvom braku preti razvod. Temelj kvalitetnoga bračnog odnosa je uverenje da je partner vredan poštovanja i uvažavanja. To je najvažniji uslov dugotrajne bračne sreće, jer sprečava uzajamni prezir i nepoštovanje, što predstavlja otrov koji razara brak.

Ljubav bračnih partnera ima svoje uspone i padove, vrhunce i nizine, uzdizanja i spuštanja, pojavljivanja ali i nestajanja, jutarnje izlaske i večernje zalaske, jačanja i slabljenja. U fazama padova, nizina, spuštanja, nestajanja, zalaska i slabljenja upravo uzajamno uvažavanje kao i uzajamno prijateljstvo i stvarno poznavanje omogućuju bračnim partnerima održavanje ljudskog i emocionalnog preživljavanja dugoga bračnog odnosa.

Kada bi to funkcionisalo, kada bi bili u stanju biti prijatelji koji se uvažavaju i poznaju u fazama oslabljene ili čak privremeno nestale bračne ljubavi, mnogi se brakovi ne bi razveli već bi bili u stanju dočekati »bolja bračna vremena« u kojima bi se mogla opet dogoditi i doživeti ne nekadašnja ista, a sada »podgrejana«, nego sasvim nova i drukčija bračna ljubav. Uzajamno prijateljstvo i uvažavanje ne mogu zamijeniti bračnu ljubav, ali nam mogu omogućiti i olakšati da pričekamo njeno novo i sada još kvalitetnije pojavljivanje. U braku partneri nisu u stanju zadržati bračnu ljubav uvek u istom intenzitetu, ali mogu održati uslove u kojima se ona može opet pojaviti.

Jedan savetnik za brak je napisao kako je nemoguće obećati bračnom partneru doživotnu ljubav, ali je moguće obećati mu doživotno prijateljstvo i uvažavanje koje bi mogli shvatiti kao održavanje ognjišta na kojemu se može uvek očekivati rasplamsavanje novoga plamena međusobne ljubavi.

Kako to izgleda u našem braku? Održavamo li »bazalni metabolizam« naše bračne ljubavi u obliku međusobnoga iskrenog prijateljstva i stvarnoga uvažavanja? Radimo li zajedno na uslovima bez kojih nema mogućnosti rasplamsavanja nove osvežene bračne ljubavi?

Pokušajmo nešto preduzeti, jer promena bračnoga partnera u najvećem broju sličajeva nije najbolje rješenje!

Ovaj unos je objavljen pod Saveti supružnicima. Zabeležite stalnu vezu.