Braku su potrebni ljubav i prijateljstvo

John Gottman upozorava da savladavanje konflikata i sposobnost komuniciranja nisu dovoljni za srećan brak. Vrlo je važno kako možemo sigurno prolaziti kroz teškoće braka i kod toga da uspemo sačuvati sebe srećnim i brak stabilnim. Tu pomaže duboko bračno prijateljstvo, koje je srce svakoga braka, te obostrano uvažavanje i radost zbog zajedništva bračnih partnera. Bračno prijateljstvo održava plamen bračne ljubavi i najbolja je odbrana protiv međusobnih neprijateljskih osjećaja u braku.

Zanimljivo je uočiti da kod bračnih drugova koji prolaze kroz krize i poteškoće  češće se može zapaziti njihova međusobna neprijateljstva nego prijateljstva, omalovažavanja nego uvažavanja, mržnja i osvetoljubivost nego ljubav i opraštanje. Postavlja se pitanje: zar je to ona mirna i zaštićena bračna luka u kojoj se može smiriti, odmoriti i skupiti nove energije za ponovni odlazak na često opasno i uzburkano otvoreno more bračnog života?

Prijateljstvo, međusobno uvažavanje i dobronamernost, pomaganje i podržavanje sigurno ne mogu zameniti bračnu ljubav, ali mogu biti solidna osnova, dobra pozadina za njeno povremeno rasplamsavanje. Braku je potrebna bračna ljubav, bračna spolnost, ali i »bračno prijateljstvo«. Mogli bi smo ga usporediti sa »stand by« na televizorima, kompjutorima i linijama. To je stanje trajne pripravnosti za ljubav i spolnost u braku, a ne njihova zamena. To je onaj minimum koji održava spremnim za povremene bračne ljubavne i spolne maksimume, a također štiti i održava u fazama bračnih kriza i teško podnošljivih kraćih ili dužih bračnih »zatišja pred oluju«.

»Bračno prijateljstvo« predstavlja minimum ljudskosti, humanosti, dobronamernosti, velikodušnosti, međusobnog uvažavanja i poverenja bračnih partnera u međusobnim odnosima. Ono igra odlučujuću ulogu u fazi eventualnoga razvoda braka. Nažalost, tada smo svedoci da nestankom bračne ljubavi i bračne spolnosti na njihovo mesto dolazi bračna mržnja, nepodnošljivost, osvetoljubivost, podmetanje, optuživanje, borba na život i smrt, i sve to pred očima i u prisustvu dece koja ne mogu verovati da se to događa među njihovim roditeljima. Koliko bi tu dobro došlo iskreno i pošteno »bračno prijateljstvo«! Možda bi na bračnu pozornicu ponovno dovelo i bračnu ljubav? Čuvajmo brižljivo tu »zadnju rezervu« našega braka! Nikad ne znamo kada će nam trebati, a možda i spasiti brak.

Zaljubljenošću obično brak započinjemo, ljubavlju bi ga trebalo nastaviti a iskrenim bračnim prijateljstvom održati u kraćim ili dužim bračnim krizama!

Ovaj unos je objavljen pod Saveti supružnicima. Zabeležite stalnu vezu.