Srećan brak nikome nije od štete

Poznati američki savremeni psiholog, koji se posebno bavi problematikom braka i porodice, John Gottman navodi emocionalnu inteligenciju, međusobno razumijevanje, poštovanje i uvažavanje bračnih partnera kao nešto što povećava vervatnost doživotnog trajanja bračne sreće. Dakle emocionalno inteligentni bračni partneri, koji se međusobno razumeju, poštuju i uvažavaju, imaju šansu da ostanu zajedno i izbegnu razvod.

Ako imamo pred očima podatke toga autora, da se 67% brakova završava razvodom a polovina njih u prvih 7 godina i da je u drugom braku verovatnoća razvoda 10% veća nego u prvom, tada bi se moglo zaključiti da većina bračnih partnera ne znaju kako da postupaju sa svojim emocijama, međusobno se ne razumeju, premalo poštuju i uvažavaju.

Prema mišljenju navedenoga bračnog psihoterapeuta, nesrećni brak povećava opasnost oboljenja bračnih partnera za 35% i skraćuje im život za 4 godine. Srećno oženjeni žive duže i zdravije nego razvedeni i oni u nesrećnim brakovima. U nesrećnim brakovima ljudi su izloženi hroničnim difuznim stresovima pa su fizički i emocionalno ugroženi. Srećni brak pozitivno utiče na jačanje odbrambenoga imunološkog sistema, a razvod ga oslabljuje. Njegov je zaključak: Kad bi se samo 10% vremena koje se troši sedmično na fitness primenilo na održavanje braka, tri puta više bili bi zdraviji nego kad bi to vreme trčali.

Prva je, dakle, tajna uspešnog braka razvijanje i održavanje bračne sreće. Sreća čuva brak, ali i zdravlje u njemu. Deca trebaju u braku srećne i zdrave roditelje. Problem savremene porodice nije samo stan, vrtići, dečji dodatak, bela tehnika, zaposlenje roditelja nego i njihova sreća i zdravlje. Nesrećni u svom braku, roditelji se brzo razvode; a ako i ostaju zajedno, nužno postaju za decu manje kvalitetni roditelji, bez obzira na to što oni o sebi misle i što svesno žele.

Bračnu sreću treba razvijati i održavati ne samo zbog vlastitog zdravlja nego također zbog dece kojima su najbolji uzori i najkvalitetniji vaspitači u svom braku sretni i zadovoljni roditelji. Razvod najčešće nije rešenje bračne nesreće nego njeno nastavljanje s drugim partnerom. To nije niti vanbračna veza kraćeg ili dužeg trajanja, jer često donosi dodatnu nesreću za »trećeg« ili za svo troje. Jedino je pametno i ljudsko rešenje zaviriti malo dublje u svoj nesrećni brak i, ako treba, uz pomoć stručnjaka pretvoriti ga u šansu i novu bračnu kvalitetu. To može biti jako dobro za oba bračna partnera, a možda i najviše za njihovu decu.

Ovaj unos je objavljen pod Saveti supružnicima. Zabeležite stalnu vezu.