Stvarnost bračnog života

Stvarnost bračnog života

Brak je zajednica sa vrlo mnogo kontraverznih elemenata, iskustava i doživljaja, lepi i ružnih, željenih i ne poželjnih! Stvarni brak je i sreća i nesreća udvoje, i raj i pakao udvoje, i ljubav i mržnja udvoje, i uživanje i žrtva udvoje. U njemu se ponašamo i svesno i podsvesno, i racionalno i iracionalno. Možemo ga uporediti jednako i s mirnom lukom, ali i s olujnim morem. U njemu se uživa i pati, odmara i radi, razgovara i ćuti, plače i smeje, šepa i trči. Sve je to stvarna bračna stvarnost.

Brak je specifičan, dugotrajan, neposredan, intiman odnos odraslih ljudi različitog pola unutar opisane svakodnevne bračne stvarnosti, sa spoljnom fasadom i unutrašnjom realnošću, uz svesnu i racionalnu, ali i nesvesnu i iracionalnu stranu, koji unutar porodice, nastavlja svoju egzistenciju i razvoj!

Brak svakako nije jedino i samo sreća udvoje uz obilje nežnosti, nepovredivost bračnih partnera i bez međusobnog nanošenja boli. Bračni partneri nemaju čarobni štapić s kojim bi sve pretvarali u sreću i zadovoljstvo. Bračni odnos je postao sve nesigurniji i sve lakše raskidljiv. U prvi plan dolazi emocionalni kvalitet bračne ljubavi a nije dovoljna samo ekonomska i socijalna sigurnost. Bračni partneri traže lično napredovanje i sačuvanu individualnost.

Brak je sve češće i nesreća udvoje. Uz nežnost se javlja i agresivnosti. Bračnom se partneru ne daruje samo ljubav nego nanosi i bol. U braku se pretvara sreća u nesreću, a ne samo nesreća u sreću. Danas se gotovo svaki drugi brak razvodi, i gotovo jednako kako u desetoj tako i u tridesetoj godina bračnog života. Mnogi ga bračni partneri doživljavaju kao vlastito obezvređivanje i prepreku samoostvarenju, kreativnom i produktivnom životu.

Stvarni svakodnevni brak zavisi od bračnih partnera u njemu, o njihovo stvarnom i svakodnevnom ponašanju a ne željama, namerama, potrebama, normama i verbalnim izjavama. To nije brak kad imamo posetu suseda ili prijatelja nego onaj koji se odigrava kad oni odu. To je brak iza fasade sveže obojene kuće. To čak nije samo ono što se događa među bračnim partnerima nego svakako i ono što se događa u njima. (Sledi nastavak)

Ovaj unos je objavljen pod Saveti supružnicima. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s