Unutrašnja strana braka

Unutrašnja strana braka

Ta unutrašnja stana braka je teško prepoznatljiva, skrivena, podsvesna bračna stvarnost: ona je kompleksna i prikrivena. Mogli bismo je nazvati brak iznutra. Teško je merljiva, izrazito subjektivna. Do nje se ne dolazi anketama, upitnicima i testovima. Tu statistika ne pomaže mnogo. Strogo je individualna. Tu ne važi racionalna i logička dinamika međusobnog događanja bračnih partnera. Sve se događa cirkularno, obostrano. Uvek oboje sudeluju u svemu što se među njima događa.

U toj »skrivenoj prostoriji« braka nalaze se neizgovorena očekivanja, prećutni i skrivani ali stvarni motivi, pravo lice ljubavi prema bračnom partneru. To je emocionalna pozadina bračnoga života. Mogli bismo govoriti o energetskom centru saradnje, komunikacije i odnosa među bračnim partnerima. Tu se razvija ili nestaje međusobno poverenje. To je mesto stvaranja vizija bračnih partnera u vezi budućnosti njihovog braka. Formiraju se ciljevi, razvijaju fantazije, učvršćuje ili olabavljuje vernost. Formiraju se uverenja, želje, smisao, mišljenja i doživljavanja u braku. To je mesto filtriranja naših opažanja i razvijanja subjektivnih tumačenja bračnih događanja.

To je teže shvatljiva strana bračnoga života. Pred bračnim parovima je bezbroj alternativa i nepoznate posledice. Ne važe uobičajene formalnosti. Taj često negirani deo braka je odgovoran za njegov kvalitet. Tu se oblikuju stvarne bračne vrednosti, stavovi prema braku, bračna raspoloženja, odnosi bračnih partnera.

Odatle izlaze tumačenja i uverenja u vezi brakova. Tu se stvaraju osećaji bračnih partnera, njihove spontane svakodnevne odluke i nastaje stil međusobnog ophođenja. Tu se »pišu« nenapisana pravila ponašanja u braku, produciraju raspoloženja, atmosfera i apriorna mišljenja unutar braka, uhodane ideje, rituali, suprotstavljanja, konflikti, o čemu sve zajedno zavisi i angažman bračnih partnera.

Opisali smo zapravo »podvodni dio« plutajuće »sante leda«, koja predstavlja brak. U tom se delu braka moraju bračni partneri snalaziti, a ne mogu planirati; intuitivno brzo reagirati, a ne sporo i tromo racionalno razmišljati. I tu treba zaviriti ako želimo doći do stvarne pozadine svoje bračne stvarnosti.

Ovaj unos je objavljen pod Saveti supružnicima. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s