Spoljna strana braka

Spoljna strana braka

Vidljiva ili vanjska strana događanja u braku je lako prepoznatljiva neskrivena svesna bračna stvarnost. Ona je jednostavna, očita, lako merljiva, često simulirana i prema van sređena bračna stvarnost. U njoj dominiraju uočljivi uzroci i jasne posledice i ona predstavlja institucionalni aspekt braka. Bračna situacija je strukturisana i strogo kontrolisana. Ispunjavaju se formalni ciljevi braka. Primjenjuju se znanja, veštine i recepti. Dogovaraju se financijski problemi, izvršavaju obaveze, planira budućnost braka. Primjenjuju se metode rada i odlučivanja, pravila, šeme spoljašnjeg ponašanja u braku. To je lakše shvatljiva, bliža redu, manje promjenljiva, lakše predvidiva bračna situacija. Stiče se utisak da je dovoljno informacija i malo mogućih alternativa. Sve je tu jednostavno, predvidivo i jasno. Posljedice su poznate. Sve se racionalno planira i organizuje.

To je formalna, statistički dohvatljiva, kvantitativna, organizovana strana bračnih zbivanja. Primenjuje se logičko zaključivanje, »objektivno« zapažanje. To je brak izvana. Spominju se bračne »činjenice«, uočljive strukture, kompetentnost, normirane uloge bračnih partnera, podela obveza, pravci razvoja, pravila ponašanja, naredbe, šeme u vezi s brakom. To je u raznim istraživanjima opisivana bračna stvarnost s opisanim i preporučenim pravilima ponašanja u braku. U prvom su planu skupljeni podaci, statističke brojke i procenti, naučne teorije i crno-bele ideologije u vezi s brakom.

Potrebno je razlikovati stvarno i objektivno postojeću, selektivno percipiranu, subjektivno interpretiranu i projekcijama bračnih parova iskrivljenu sliku vlastitog braka. Najteže a i najređe dolazi se do stvarno i objektivno postojeće slike braka. Da bi lakše podneli a i prihvatili svoj stvarni brak, bračni drugovi ga samo delimično i selektivno zapažaju izbacujući sve što je za njih više neugodno i teže prihvatljivo. I takvu nepotpunu i reduciranu sliku braka potpuno proizvoljno i subjektivno tumače kako im odgovara i kakva je za njih manje bolna. Na kraju, sve to ulepšavaju i sebi prilagode dodajući što nedostaje i tako na kraju imaju brak koji im odgovara u kojemu se može lakše preživeti a koji često ima veoma malo veze s onim što se stvarno u njemu svakodnevno događa.

Bračni partneri reaguju na svoje zapažanje i tumačenje zbivanja u svom braku. Oni imaju dva različita opisa iste bračne situacije. Nijedan opis nije bolji od drugoga. Oba imaju jednaku vrednost. Bračna situacija odgovara opažanju i doživljavanju bračnog partnera. Svaki od njih ima »svoju« bračnu stvarnost. Ista bračna situacija predstavlja dve jednako stvarne bračne stvarnosti. Ovde nije dovoljno bračnim partnerima deliti savete i davati gotove recepte. Bračni drugovi moraju učiti kako se može živeti u vlastitom braku! A još više, moraju naučiti  kako se uči stalno drukčije i još bolje se u njemu snalaziti.

Ovaj unos je objavljen pod Saveti supružnicima. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s