Neki činioci koji određuju kvalitet bračnog odnosa

(Brak iz psihološke perspektive)

 Neki činioci koji određuju kvalitet bračnog odnosa 

Preduslovi  kvalitetnog braka jesu prihvatanje međusobne različitosti, osveštavanje zajedničkog nesvesnoga, praktikovanje bračnog dijaloga, konkretno izražavanje osećaja, obostrana odgovornost za ponašanje i osećanje u braku, osećaj slobode, međusobno uvažavanje i prihvatanje te međusobna iskrenost.

Nema kvalitetnog braka bez prihvatanja međusobne različitosti. Samo različiti uz sačuvanu individualnost i autonomiju u stanju su održati svoj bračni odnos na duže vrijeme, pa i doživotno. Međusobno prihvatanje tajna je dugovečnosti bračnog odnosa. Tu treba naglasiti činilac recipročnosti. Dakle radi se o obostranom međusobnom prihvatanju jakih i slabih, svetlih i tamnijih, boljih i lošijih strana pojedinoga bračnog partnera. Ako izostane recipročnost, brak se pretvara u jednostranu eksploataciju, kolonijalistički odnos prema bračnom partneru koji više voli pa sebe podvrgava onome čija je zainteresovanost i ljubav sve manja i slabija.

Obostrano osveštavanje zajedničkog nesvesnoga u bračnom odnosu unutar iskrenog i otvorenog bračnog dijaloga omogućuje da upoznamo svoja i partnerova iz svesti potisnuta područja međusobnog ponašanja, a koja, upravo neprepoznata i potisnuta, otežavaju i na kraju bitno oslabljuju ostatke prvobitne zaljubljenosti i iz nje nastale bračne ljubavi. Tu svakako pripada konkretno izražavanje osećaja, koji se u neodržavanom bračnom odnosu sve više potiskuju u ilegalu, u zabranjenu zonu tabu sadržaja, o kojima se ne govori, ali zato još intenzivnije očekuje, uz pretpostavku da ih partner mora prepoznati i na njih reagovati. Ako se to ne dogodi, nastaju nesporazumi, konflikti, razočaranja, pa i prekid odnosa.

Pretvorimo svoj brak u zajednicu u kojoj se može živeti i preživeti i individualno i zajedno!

 

Ovaj unos je objavljen pod Saveti supružnicima. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s