Brak u kojem se sluša, govori, prima i daje!

Brak u kojem se sluša, govori, prima i daje!

To je brak u kojem se razgovara, razmišlja i sluša uz ravnopravnost i međusobno uvažavanje bračnih partnera. Uočavaju se i naglašavaju pozitivna obeležja. Traže se primerena rešenja. Sve se uključuje i dodaje, a ne isključuje i ne negira. Poštuje se komunikacijski komfor. Dominiraju opisi i hipoteze, otvoreni, neutralni i cirkularni pristup. Koriste se ja-rečenice. Razgovara se o svom razgovoru. Neguje se međusobno nadovezivanje u dijalog.

Ne postavljaju se obična, očekivana, već sto puta postavljena ista pitanja koja ne dovode do promena, ali niti neprimereno neobična koja izazivaju ćutanje, blokiraju reagovanja, nego primereno neobična koja podstiču reagovanje i saradnju, neočekivana ali ne silovita, cirkularna pitanja različitosti i sličnosti u vezi s bračnim odnosima.

Reflektirajući bračni partner sluša, razmišlja i saopštava svoja razmišljanja. Koristi »i-i« rečenice, neguje ravnopravnost, traži pozitivno i korisno kod partnera. Proveravanjem svojih pretpostavki dolazi do međusobnog razumevanja. Traži, daje i prima povratne informacije. Razgovara o razgovoru, postavlja cirkularna pitanja. Usmeren je prema sadašnjosti i budućnosti. Vodi dijalog.

Ne reflektirajući bračni partner ne sluša, u sebi razmišlja, to ne saopštava. Isključiv je. Vodi »ili-ili« razgovor. Koristi pozicijski autoritet. Kod bračnog partnera traži samo negativno i pogrešno. Nudi neupotrebljiva, utopistička rešenja. Generalizirano tvrdi, dijagnosticira i etiketira. Svoja mišljenja, pretpostavke smatra očitim činjenicama. Ne traži, ne daje niti prima povratne informacije. Izbjegava razgovor o svom razgovoru. Postavlja direktna i optužujuća pitanja. Zaokupljen je prošlošću, a manje sadašnjošću i budućnošću. Stalno prekida i menja teme razgovora. Bračnom partneru drži monologe.

Komunikacija je osnovna veština bračnog preživljavanja. Mogli bismo kazati da je ćutljivi brak zapravo mrtav brak. To je brak s »unutrašnjim otkazom« jednog ili oba bračna partnera. To je potisnuta i prećutna rastava uz nastavljanja, spoljašnjeg, formalnog institucionalnog braka. To je često prikriveni bračni pakao ili bračni raj samo za susede i okolinu. Kvalitetna komunikacija je preduslov kvalitetnog i živog braka.

 

Ovaj unos je objavljen pod Saveti supružnicima. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s