Brak zahteva da se bračni odnos održava

Brak zahteva da se bračni odnos održava

U neodržavanim bračnim odnosima bračni se partneri ubrzo počinju osećati neslobodno, ugroženo pa čak i prisilno. U njima bračnog partnera jedva podnosimo. Sve nelagodno pokušava se potisnuti u podsvesno. Dominira međusobno optuživanje.
Održavani bračni odnosi su svakodnevno slobodno potvrđivani uz međusobno uvažavanje i slobodno prihvatanje bračnog partnera. U njima se mnogo manje potiskuje. Podsvesno se u otvorenom i iskrenom dijalogu većim delom osveštava.Bračni odnosi, bilo održavani bilo neodržavani, utiču na odnose unutar porodice u pozitivnom ili negativnom smislu. Njihove emocije i sadržaji međusobno se isprepleću, premeštaju i prožimaju.
Postoji tendencija bračnih odnosa prema neredu i nepravilnostima. Sami po sebi oni postaju lošiji kada se na njima ne radi. Tek radom na njima i na sebi možemo ih učiniti i održati boljima. Bez uloženog napora i ličnog angažmana oba bračna partnera brak postaje sve lošiji, a uz napor i aktivnu saradnju bračnih partnera sve bolji. Neodržavani bračni odnos sam po sebi odumire. „U neodržavanom i odumrlom bračnom odnosu samo je 10% međusobnog događanja prepoznato, neskrivano, svesno, a 90% ostaje neprepoznato, prikriveno i potisnuto u nesvesno.“
Kvalitetni bračni odnosi održavaju bračno zajedništvo, čuvaju lični integritet partnera, osiguravaju saradnju partnera, olakšavaju njihovo sporazumevanje. Nekvalitetni bračni odnosi onemogućuju bračno zajedništvo, ugrožavaju lični integritet partnera, otežavaju njihovu saradnju, sprečavaju njihovo sporazumevanje. Kvalitetni bračni odnosi su slobodni, uvažavajući, komforni, iskreni, a nekvalitetni su prisilni, ugrožavajući, nekomforni, neiskreni.
Trajanje braka ovisi o kvaliteti međusobnih odnosa bračnih partnera. Hoće li oni biti kvalitetni ili nekvalitetni, ne ovisi o nekakvoj sudbini, okolnostima života, sreći ili nesreći nego pre svega o angažovanosti bračnih partnera na njihovom održavanju. To je posao koji moraju oni sami odraditi. To se ne može završiti u određeno vreme nego mora trajati dokle traje i sam brak. Svaki brak sam po sebi ide uvek u lošiju varijantu a tek aktivnim zalaganjem oba partnera u stanju je trajati dugo, pa i doživotno. Treba razlikovati bračno zajedništvo i bračnu instituciju. Bračna institucija bez kvalitetnog bračnog zajedništva može se lako pretvoriti u bračnu nesnošljivu zajednicu.Takav brak ima sve manje šansi da preživi kao sačuvani brak. Tu se negde nalaze značajni razlozi tolikog broja rastava.

Ovaj unos je objavljen pod Saveti supružnicima. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s