Kako ostvariti bračni odnosni komfor

U braku trenutak dobija smisao uz trajanje. Bez prošlosti i budućnosti bračni odnos je iluzija, gubi privlačnost, smanjuje uživanje, pretvara se u razočaranje, depresiju i očajanje. Bez trenutka bračni odnos je također iluzija, u kojoj se ne susreću stvarni bračni partneri nego njihova sećanja i neostvarena očekivanja. Samo zajedno, prošlost, trenutak i budućnost osiguravaju bračni vremenski komfor.

Bez sličnosti i različitosti bračni odnosi umiru. Gube dinamiku i pretvaraju se u dosadu, prazninu, zamor. Bez različitosti se pretvara u međusobno imitiranje, a bez sličnosti u bračni »mimo-odnos«. Sličnost garantuje susret, a različitost ga održava. Njihova ravnoteža čini bračni odnos zdravim, zadovoljnim, interesantnim, privlačnim. Zajedno osiguravaju sadržajni komfor braka.

Bez uživanja ali i odricanja bračni odnos odumire. Naizmeničnost radost i neugodnost sprečava osjećaj zasićenja, bežanje, običnost, sivu svakodnevnost i isključivo ispunjavanje obveza u braku. Povremeno odricanje je pripremanje za nešto novo, bolje, kvalitetnije i ugodnije. Odričemo se trenutnog užitka i odgađamo ga za povoljnije vreme i prikladnije mesto, kako bi bio još intenzivniji, kvalitetniji i bolji. Zajedno osiguravaju emocionalni bračni komfor.

Braku treba uzbudljivo stimulisanje i sigurno stabilizovanje. Samo stimulisanje razara, a samo stabilizovanje ograničava bračni odnos i pretvara ga u monotono i dosadno mrtvilo. Zajedno omogućuju da odnos bude autentičan, stvaran, autonoman, s izvorom energija u sebi, mogućnošću obnavljanja i unutraünjom dinamikom. Samo zajedno osiguravaju dinaminki bračni komfor.

Bez distance bračna blizina se pretvara u fuziju. Stvarnu bračnu blizinu omogućuje minimum distance. Bez distance, sačuvane individualnosti i razlike blizina je opasna, ugrožava, onemogućuje zadovoljavajući odnos i postaje parazitska simbioza, mrtvo jedinstvo, nepodnošljiva uniformisanost, statički konformizam. Zajedno osiguravaju prostorni bračni komfor.

U braku se ne može izdržati bez vremenskog, emocionalnog, dinamičnog, prostornog sadržajnog komfora!

U braku mora biti i udobno. Sačuvani svaki za sebe bračni partneri su u stanju razvijati kvalitetno bračno zajedništvo, a to je nemoguće bez opisanih obilježja bračnoga odnosnog komfora.

 

Advertisements
Ovaj unos je objavljen pod Saveti supružnicima. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s