Kako ostvariti bračni odnosni komfor

U braku trenutak dobija smisao uz trajanje. Bez prošlosti i budućnosti bračni odnos je iluzija, gubi privlačnost, smanjuje uživanje, pretvara se u razočaranje, depresiju i očajanje. Bez trenutka bračni odnos je također iluzija, u kojoj se ne susreću stvarni bračni partneri nego njihova sećanja i neostvarena očekivanja. Samo zajedno, prošlost, trenutak i budućnost osiguravaju bračni vremenski komfor.

Bez sličnosti i različitosti bračni odnosi umiru. Gube dinamiku i pretvaraju se u dosadu, prazninu, zamor. Bez različitosti se pretvara u međusobno imitiranje, a bez sličnosti u bračni »mimo-odnos«. Sličnost garantuje susret, a različitost ga održava. Njihova ravnoteža čini bračni odnos zdravim, zadovoljnim, interesantnim, privlačnim. Zajedno osiguravaju sadržajni komfor braka.

Bez uživanja ali i odricanja bračni odnos odumire. Naizmeničnost radost i neugodnost sprečava osjećaj zasićenja, bežanje, običnost, sivu svakodnevnost i isključivo ispunjavanje obveza u braku. Povremeno odricanje je pripremanje za nešto novo, bolje, kvalitetnije i ugodnije. Odričemo se trenutnog užitka i odgađamo ga za povoljnije vreme i prikladnije mesto, kako bi bio još intenzivniji, kvalitetniji i bolji. Zajedno osiguravaju emocionalni bračni komfor.

Braku treba uzbudljivo stimulisanje i sigurno stabilizovanje. Samo stimulisanje razara, a samo stabilizovanje ograničava bračni odnos i pretvara ga u monotono i dosadno mrtvilo. Zajedno omogućuju da odnos bude autentičan, stvaran, autonoman, s izvorom energija u sebi, mogućnošću obnavljanja i unutraünjom dinamikom. Samo zajedno osiguravaju dinaminki bračni komfor.

Bez distance bračna blizina se pretvara u fuziju. Stvarnu bračnu blizinu omogućuje minimum distance. Bez distance, sačuvane individualnosti i razlike blizina je opasna, ugrožava, onemogućuje zadovoljavajući odnos i postaje parazitska simbioza, mrtvo jedinstvo, nepodnošljiva uniformisanost, statički konformizam. Zajedno osiguravaju prostorni bračni komfor.

U braku se ne može izdržati bez vremenskog, emocionalnog, dinamičnog, prostornog sadržajnog komfora!

U braku mora biti i udobno. Sačuvani svaki za sebe bračni partneri su u stanju razvijati kvalitetno bračno zajedništvo, a to je nemoguće bez opisanih obilježja bračnoga odnosnog komfora.

 

Ovaj unos je objavljen pod Saveti supružnicima. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s