Brak potrebuje i srce a ne samo mozak

Brak potrebuje i «srce», a ne samo mozak

Emocije su sastavni deo svakoga bračnog života. Bilo pozitivne bilo negativne, bilo ublažene bilo do maksimuma pojačane, one dominiraju u našim kuhinjama, dnevnim boravcima, spavaćim i dečjim sobama. Sve bajke o večnoj nežnosti i ljubavi u zadovoljnoj i smirenoj bračnoj luci, nažalost, u mnogim slučajevima naših brakova ostaju samo i jedino puste bajke.

Prvi korak u sanaciji emocionalnih katastrofa naših brakova je prepoznavanje svojih i partnerovih emocija i njihovo delovanje na naše bračne odnose. Mi smo njima zatečeni. Mi ih nismo ni svesni. Mi se u njima jednostavno nađemo i teško prepoznajemo, kada nas na to upozore često teške posledice pa sve do fizičkog obračuna koji završava na hirurgiji.

Treba znati koje se emocije u braku osećaju i zašto. O njima treba razgovarati. Bračni partneri mogu se ljutiti ali moraju početi o svojoj ljutnji i razgovarati. Mogu biti depresivni, ali neka iznesu svoju žalost i rečima bračnom partneru. Dobro je da se raduju, budu veseli, oduševljeni, ali neka to podele sa supružnikom pa će u tome još više udvoje uživati. Treba prestati ćutati o svojim emocijama u braku. Braku trebaju naši osećaji, ali osvešteni u bračnim partnerima i u njihovim bračnim odnosima. Neka kažu jedno drugome da ga vole. Takav osvešteni i izgovoreni osećaj ima dvostruko djelovanje.

Potrebno je prepoznati povezanosti onoga što bračni partneri osjećaju, misle, čine i govore u braku. Brak je kombinacija emocija, misli, čina i govora. To su neodvojivi delovi jednog te istog događanja. Odvojeni gube na snazi i delotvornosti. Uzmimo kao primer bračnu spolnost. U njoj bračni partneri moraju osećati, razmišljati, govoriti i delovati. Spolnost bez emocija, reči i pratećih misli je prazna, nezadovoljavajuća i ostavlja ih razočarane. Međutim, to važi i za bračne emocije bez reči i telesne ljubavi, kao i za bračnu komunikaciju bez emocija i spolne blizine.

Treba doznati kako ti osećaji djeluju na brak. Kada bi postali svjesni njihove važnosti za funkcioniranje svoga braka, ne bi preko njih ćutke i bez razmišljanja prelazili. Nije bitno toliko što osećaju u braku koliko zašto to osećaju, kako to izražavaju, kako to deluje na njihov svakodnevni bračni život.

Postanimo gospodari svojih bračnih emocija! Počnimo ih pametno koristiti a ne im se nemoćno prepustiti. Bračne emocije su neiskorišteni kapital svakog braka, njegov glavni energetski izvor. Ne dozvolimo da ta energija ostane neiskorištena a mi kraj nje bez snage i volje, iscrpljeni i razočarani zatvorenici toliko spominjanoga »bračnog kaveza«!

Ovaj unos je objavljen pod Brak. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s