7 Saveta za zdraviju komunikaciju u braku

7 Saveta za zdraviju komunikaciju u braku

Zdravi brakovi temelje se na komunikaciji. Gotovo bez iznimke – ako poboljšate komunikaciju, poboljšate brak. Bračni par s lošom komunikacijom teško će izgraditi uspješan brak. Usput rečeno, svaki se brak može poboljšati na ovom području.

 Evo 7 saveta za bolju komunikaciju u braku:

Budite dobar slušatelj

Nikada ne možete očekivati ​​da ćete rasti u svojoj komunikaciji dok ne naučite istinski da slušate i čujete jedni druge. Zapitajte se – da li ste stvarno slušali svog bračnog druga u poslednje vreme? Da li ga stvarno slušate? Dobro slušanje zahteva vreme i napor – i to bez prisustva ostalih digitalnih medija.

Vreme je važno

Ne pokušavajte rešavati glavna pitanja kada je druga strana ometena. Odvojite posebno vreme za rešavanje važnih tema. Važno je znati kada govoriti a kada slušati. Dobro pitanje koje se ovde postavlja – da li trebate češće ćutati? Možda ne trebate pokušati da problem rešite danas. Možda je bolje zakazati vreme sledeće sedmice da stvarno razgovarate o pitanjima koja su važna.

Nikada nemojte kritikovati osobu

Možete se pozabaviti radnjama, ali kada napadnete osobu, obično se druga strana brani i komunikacija završava neuspehom. Svaki put,  uvek iznva, pitajte se, da li ste kritični prema onome što biste trebali izgraditi? Oseća li vaš suprug vaše vrednosti?

 Budite voljni međusobno priznati razlike

Ima ih toliko! Muškarci, ne možete razgovarati sa svojim ženama a da istovremeno razgovarate i s prijateljima. Ona je nežnijeg srca – ona shvata da gotovo uvek postoji dublje značenje vezano uz ono što ona govori.

Žene, ako želite da vaš muž razume nešto, morate to reći na jeziku koji razume – što je obično jednostavno – neposrdno. Nemojte okolišati. Muškarci ne čitaju tako lako suptilnosti ili između redova.

 Držite emocije pod kontrolom kada pokušavate komunicirati

Kada žena počne puštati suze ili se muškarac uzbudi, iako obe mogu biti prirodne reakcije za svakog od njih, komunikacija je ometena. Pričekajte dok se intenzitet emocije ne smiri, a zatim pristupite rešenju problema. To ne mora biti neposredno posle visoke tenzije. Ostavite sebi vremena, ali, svakako rešite problem.

 Radite na brzom rešavanju

Ne dopustite da problemi ostanu predugo ne rešeni. Ne dopustite da vam sunce zalazi u vašem besu. Što duže traje problem, to ga je teže rešavati. Imate li nekih problema koji trebate da rešiti sada, koji možda nosite u svom srcu, kao gnjev na svog supružnika? Neprijatelj ih voli, i koristiti ih kao klin između bračnih drugova.

Budite spremni da se ponizite i oprostite

Brak nije jednostavan – ljudi griješe. Brak mora biti slobodan prostor gde mogu trajno proticati milost i istina. Ako imate neku zamerku koje se trebate osloboditi, to nije izgovor za loše ponašanje. Treba nastojati uvek iznova da učinite najbolje što je moguće. Da bi brak mogao ići napred i razvijate se na bolje, s vremena na vreme biće potrebno da se ponizimo i tražimo oproštaj.

 

Ovaj unos je objavljen pod Saveti supružnicima. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s