OSTANITE OPTIMISTIČNI TOKOM TEŠKIH ŽIVOTNIH FAZA

Šta je teška životna faza?

Pa to će za svakoga biti drugačije. To bi mogle biti godine kada su vam deca mlada, a vi se ne osećate povezanima. To bi moglo biti razdoblje kada se suočavate s financijskim poteškoćama ili se suočavate s neizvesnošću u karijeri. To može biti faza u kojoj se uloge osećaju neuravnoteženim ili vaša porodica prolazi kroz tranziciju. Iako su sve okolnosti jedinstvene, zajednička nit je da vam je teško kada ste suočeni s time. Lako se obeshrabrite i možda ćete se početi pitati kako ćete to preživeti. Evo nekoliko saveta kako ostati optimističan tekom tešk životnih faza.

Shvatite da to nije trajno.

Mogli biste se osećati kao da će tako biti zauvek; velike su šanse da to neće biti tako zauvek. Čak i ako su neki aspekti situacije tu da ostanu (barem u doglednoj budućnosti), to ne znači da će tako ostati. Na primer, ako ste se upravo preselili u novi grad daleko od svoje porodice i prijatelja, verovatno ćete se neko vreme osećati izvan svog elementa. Međutim, postepeno ćete upoznavati ljude i stvarati nove veze, stvarajući zajednički život u svom novom gradu i domu.

Potvrdite međusobne borbe.


Možda delite iste borbe, ili mogu biti vrlo različite. Razgovarajte o njima jedni s drugima i potvrdite ih, čak i ako sami ne doživljavate isto iskustvo. Možda prolazite kroz stvarno stresno razdoblje na poslu i osećate se krivim zbog tako dugih sati. Možda se vaš supružnik oseća da izgara od toga što vodi najveći deo domaćinstva i roditeljskih obaveza. Može mu pomoći već samo saznanje da je njegov supružnik na njegovoj strani i da prepoznaje kroz što prolazi – i da kroz to prolazite zajedno.

Ponovo potvrdite svoje vrednosti i prioritete.

Ako ostanete verni svojim vrednostima i usklađeni ste s onom što je najvažnije, tada imate putokaz koji će vas voditi kada se osećate da vam je posebno teško ili ste u neizvesnosti. Na primer, ako se oslanjate na svoju veru u toku teških vremena i vaš je glavni prioritet učiniti ono što je najbolje za svoju porodicu, zadržavanje ovog fronta i centra može vam pomoći da zadržite perspektivu, a istovremeno jačate svoju vezu kroz zajedničku svrhu.

Postavite male ciljeve koji će vas gurati napred.


Čak i ako vidite svetlo na kraju tunela, ono se može činiti da je prilično daleko. To samo po sebi može biti obeshrabrujuće. Dakle, umesto da se usredsredite na taj divovski skok, postavite dodatne, realne ciljeve ili markere koji će vas zadržati.

Svi parovi prolaze kroz teške životne faze – niste sami! Bez obzira je li to neposredno povezano s vašom vezom, životnom fazom u kojoj se nalazite, teškim okolnostima ili bilo kojom kombinacijom ovih činilaca, lako se osećate obeshrabreno. Normalno je prolaziti kroz periode koji se doživljavaju kao borba. Održavanje osećanja optimizma ključno je da prebrodite ova vremena s netaknutim odnosom. To pomaže vama i vašem supružniku da zadržite širu sliku u fokusu, a istovremeno pruža priliku da ostanete povezani jedni s drugima.

Ovaj unos je objavljen pod Saveti supružnicima. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s